ΛΑΚΩΝΙΑ. Τουλάχιστον επτά τάνκερ επέστρεψαν στα ύδατα ανοιχτά της νότιας Ελλάδας, στον Λακωνικό κόλπο, προκειμένου να συνεχίσουν τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου, καθώς οι ασκήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή ολοκληρώθηκαν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg οι ασκήσεις στον Λακωνικό Κόλπο επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή και δεν υπάρχουν πλέον ειδοποιήσεις για ναυτική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όταν ξεκίνησαν οι ασκήσεις, πολλά πλοία κατευθύνθηκαν νότια.

Ο Λακωνικός Κόλπος έχει καταστεί ένας σημαντικός κόμβος για τη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου σε μεγαλύτερα πλοία και τη μεταφορά τους σε όλο τον κόσμο, καθώς βρίσκεται σε μία σχετικά προστατευμένη περιοχή όπου τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται μόνο μέχρι τα έξι μίλια στη θάλασσα, πράγμα που σημαίνει ότι η αλλαγή φορτίου πραγματοποιείται σε μια τοποθεσία όπου είναι δύσκολο για την Αθήνα να επέμβει.

Το ναυτικό πραγματοποίησε ασκήσεις στην περιοχή με σκοπό να απομακρύνει τα δεξαμενόπλοια, αλλά η επιστροφή των πλοίων δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να επιβληθεί αυτό. Θα πρέπει να επαναληφθούν οι ασκήσεις για να απομακρυνθουν τα τάνκερ.